Rekisteröimätön malli

Rekisteröimätön malli suojaa EU:ssa tuotteen ulkoasua mukaan lukien muodon, kuvioinnin, pintarakenteen ja koristelut. Joidenkin maiden laissa (esimerkiksi Iso-Britanniassa) sisäiset kokoonpanot saatetaan suojata, vaikka ne eivät näkyisi käyttäjälle.

Rekisteröimätön malli muistuttaa tekijänoikeutta, sillä se on maksuton ja antaa oikeuden estää luvaton kopiointi useiden vuosien ajaksi. Rekisteröimättömistä malleista ei kuitenkaan ole olemassa virallista rekisteriä, joten muiden on vaikea tietää malleistasi.

Rekisteröimätön malli voi suojata niitä mallin ominaisuuksia, jotka ovat uusia, yksilöllisiä ja jotka ovat syntyneet käyttämällä luovuuden vapautta. Se ei suojaa malleja, jotka ovat kopioituja tai tavanomaisia malleja tai jotka muistuttavat muita malleja. Se ei myöskään suojaa sellaisia mallin liitososia, joiden toiminnalliset tarpeet määrittävät yhteensopivuuden muiden osien kanssa. Esimerkiksi uusi teekannu voidaan muotoilla monilla tavoin ja se voidaan suojata, koska muotoilija käyttää suunnittelun vapauttaan. Mutta auton jarrupala voi olla vain tietyn muotoinen, jotta se sopii jarrusatulaan. Siinä ei ole tilaa luovuudelle, joten se ei myöskään saa suojaa.

Oikeus rekisteröimättömään malliin syntyy automaattisesti, kun malli luodaan, mutta sinun pitäisi noudattaa samaa "suljetun kirjekuoren" menetelmää kuin tekijänoikeuden kohdalla hankkiaksesi itsellesi todisteita etuoikeuspäivästä. Tämä siksi, että voit ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin jotakin toista vastaan vain, jos voit todistaa, että tämän on täytynyt kopioida mallisi sen sijaan, että olisi sattumalta tehnyt jotain samankaltaista.

Vaikka rekisteröimätön malli on usein käyttökelpoinen osa IPR-strategiaa, se ei yksinään suojaa useimpia keksintöjä.

Rekisteröimätön malli on käyttökelpoinen osa IPR-strategiaa, mutta se ei yksinään suojaa useimpia keksintöjä.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016