Patentointistrategia

Patentointiin kuuluu muutakin kuin patenttiviraston muodollisten vaatimusten täyttäminen. Sinun pitäisi yrittää sovittaa patenttihakemuksesi suurempiin puitteisiin, keksintösi kehittämiseen. Patenttiasiamiehen kanssa voi keskustella mm. alla olevista asioista.

Milloin hakea?

Patenttihakemusprosessin muodollisuuksista johtuen hakemuksesi ajoittamisella on vaikutusta siihen, millaisista paineista löydät itsesi myöhemmin. Onko parempi hakea patenttia aiemmin vai myöhemmin?

Tähän kysymykseen ei ole helppoa vastausta. Useat keksijät ovat innokkaita hakemaan patenttia niin aikaisin kun se vain on mahdollista – useat menestyvät yritykset pitkittävät patentin hakemista kunnes tuotteet ovat lähes valmiita markkinoille.

Varhaisen hakemisen haittana on, että saat osaksesi merkittäviä kustannuksia ennen kuin tiedät, onko ideasi kaupallisesti toteuttamiskelpoinen. (Hakijalla on hakemispäivästä jopa kaksi vuotta aikaa ennen kuin hän joutuu maksamaan ensimmäiset merkittävät patenttimaksut, mutta tämä harvoin riittää lisenssisopimuksen solmimiseen yrityksen kanssa. Se ei saata riittää edes keksinnön kaupallisen kokeilun aloittamiseen.)

Myöhemmin tehdyn hakemuksen haittana on, että joku saattaa ennen sinua hakea patenttia hyvin samanlaiseen ideaan kuin sinä.

Monille yksityisille keksijöille kustannukset ovat suurin tekijä. Mitä myöhemmin teet hakemuksen sitä pitempään viivytät kustannuksia. Mutta kuinka myöhäiseksi sinulla on varaa jättää se? Kunhan vain patenttiasiamiehesi tietää kaikki tosiasiat, hän voi määritellä patentin hakemiselle ihanneajan ja neuvoa, mitä askeleita voit ottaa sitä ennen suojataksesi ideasi.

Patentointipaineet

Saatat päätyä hakemaan patenttia liian aikaisin, koska yritysneuvojat tai mahdolliset lisenssinsaajayritykset käskevät sinun tekemään niin. Mieti aina, kenen etuja tällaiset neuvot parhaiten palvelevat. Monissa tapauksissa niistä ei ole sinulle suurtakaan hyötyä.

Jatkuva tekniikan tason tutkimus

Maailma ei pysähdy siihen, että haet patenttia. Sinun täytyy ylläpitää patentti- ja tuotetutkimustasi, sillä patentin hakemisen jälkeen voi tapahtua sellaista, joka saattaa myöhemmin vaikuttaa päätökseesi, jatkatko hakemustasi vai et.

Lisensiointi vai start-up-yritys?

Patentin hakupäivän ja varsinaisen patentoitavuustutkimuksen välinen aika pitäisi käyttää keksinnön kaupallistamismahdollisuuksien selvittämiseen. Vaikka etusijalla olisi lisenssisopimus, voi olla kannattavaa lyödä lukkoon päivä, jonka jälkeen alat suunnittella start-up-yritystä. Syynä tähän on se, että jos mikään yritys ei ole kiinnostunut ideastasi, et halua jatkaa varsinaiseen patentoitavuustutkimukseen ilman muita tavoiteltavia vaihtoehtoja.

Uudelleen hakeminen

Voit saada lisäaikaa lisenssisopimuksen hankkimiseen vetämällä hakemuksen pois ja hakemalla uudelleen myöhemmin. Tämä on taktiikka, josta sinun täytyy keskustella patenttiasiamiehesi kanssa. Muutoin saatat menettää enemmän kuin saavutat.

Lyhytaikainen etu

On mahdollista käyttää patenttihakemusta vain väliaikaisen edun saamiseen ja kieltäytyä varsinaisesta patentointitutkimuksesta. Saatat esimerkiksi haluta käyttää hakemusta suojaamaan ideasi tarpeeksi pitkään saavuttaaksesi kaupallistamistavoitteesi. Jälleen sinun täytyy keskustella asiasta patenttiasiamiehesi kanssa, sillä asiaan saattaa liittyä riskejä, joita et ole ajatellut. Yksi miltei varma hakemusprosessin keskeyttämisen tulos on se, että sinun on paljon vaikeampaa – tosiasiassa ehkä mahdotonta – lisensoida keksintöäsi kenellekään.

Patenttihakemuksesi julkaiseminen saattaa riittää. Julkaisun jälkeen mahdolliset asiakkaat ja liikekumppanit voivat selvittää keksintösi ja ottaa yhteyttä, jos ovat kiinnostuneita. Julkaistu patenttihakemus on myös uutuuden este, joka voi estää kilpailijoita patentoimasta samaa tai samankaltaista ideaa tulevaisuudessa. Tämä saattaa jättää sinulle vapauden toimia markkinoilla, vaikka hakemuksellesi ei myöhemmin patenttia myönnettäisiinkään. Jos tämä sopii liiketoimintastrategiaasi, et ehkä jatkakaan patentointiprosessia, erityisesti jos sinulla ei ole varaa patentin hankkimiseen tai myöhempiin patentin täytäntöönpanoon liittyviin kuluihin.

Rahoitus

Myönnetty patentti voi auttaa vakuuttamaan sijoittajat siitä, että ideasi tukeminen on kannattavaa, ja patentointikustannukset voidaan kattaa sen avulla. Siksi sinun ei pitäisi ajatella patenttia vain idean suojana, vaan myös rahoituksen lisäämisen välineenä.

Mieti, mitkä ratkaisut ovat liiketoimintasuunnitelmiesi ja keksintösi kehittämisen kannalta parhaita.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016