Patentointiprosessi

Keksintö on patentoitavissa vain, jos se on

  • uusi ja aiemmin julkaisematon
  • olennaisesti keksinnöllinen eli ei itsestään selvä alan ammattimiehelle
  • teollisesti hyödynnettävä, eli keksinnön voi toteuttaa fyysisesti.

Euroopassa tietokoneohjelmaa ei voi suojata patentilla, mutta se saa sinällään suojaa tekijänoikeuden avulla. Keksintö, joka on yhdistetty tietokoneeseen ohjelman avulla - esimerkiksi parannettu tietojenkäsittelyjärjestelmä - on kuitenkin patentoitavissa Euroopassa. Tietokoneeseen liittyvien keksintöjen patentoinnissa tarvitset varmasti patenttiasiamiehen neuvoja, koska käytäntö vaihtelee Euroopan ja USA:n välillä.
Liiketoimintamallit ovat patentoitavissa USA:ssa, mutta muualla eivät helposti.

Hae patenttiasiamieheltä neuvoja aina, jos pohdit, onko ideasi patentoitavissa.

Asioita mietittäväksi ennen patentointipäätöksen tekemistä

Katso myös kohta Patentointistrategia.

  • Tarvitsetko todella patenttia? Voisiko muiden immateriaalioikeuksien sopiva yhdistelmä suojata ideasi riittävällä tavalla? Ole rehellinen itsellesi – motivoiko ehkä turhamaisuus (mahdollisuus saada nimesi patenttiin) sinua enemmän kuin kaupallinen pakko?
  • Oletko tutustunut patentoinnin kokonaiskustannuksiin (joihin kuuluvat vuosimaksut kaikissa niissä maissa, joihin suojan hankit)? Tuottaako keksintösi tarpeeksi kustannuksiin nähden? Yleensä sinun ei pitäisi hankkia patenttia ennen kuin olet tutkinut ideasi kaupalliset ja rahoitukselliset mahdollisuudet läpikotaisin.
  • Onko oikea aika hakea patenttia? Hakemus käynnistää tapahtumasarjan, jota ei voi viivyttää. Haetko patenttia varhaisessa vaiheessa vai odotatko kunnes keksintö on valmis markkinoille ja kykenee nopeammin kattamaan IPR-kustannukset? Myöhemmin voi olla parempi kuin aiemmin, mutta olosuhteet voivat vaihdella, joten sinun pitäisi aina kysyä patenttiasiamiehen neuvoa.
  • Onko keksinnölläsi lyhyt elinkaari? Patentointiprosessi vie tyypillisesti 3-4 vuotta. Jos keksintösi on suunnattu voimakkaasti kilpailluille markkinoille, joissa tuotteita parannellaan ja korvataan nopeasti, patentillasi voi olla vähän arvoa siinä vaiheessa, kun se myönnetään.
  • Kuka maksaa patenttisi vahvistamisen? Kansalliset virastot eivät huolehdi patenttisuojan vahvistamisesta tai valvo loukkauksia. Nämä velvollisuudet ovat patentinomistajalla tai lisenssinhaltijalla. Suoja saattaa käytännössä olla rajallinen niin pitkään, kunnes sinulla on varoja vahvistaa patenttisuojaa esimerkiksi rojalti- tai myyntitulojen avulla.
  • Kuinka hyvin patenttisi kestää lakihaasteita? Tarvitset ehdottomasti patenttiasiamiehen neuvoja sen suhteen, ovatko patenttivaatimuksesi riittävän vahvoja. Tämä on tärkeää, koska vaatimusten validiteetti kyseenalaistetaan usein. Useimmiten asialla ovat kilpailijat, jotka haluavat kopioida menestyvän tuotteen. Jos he onnistuvat, sinulle saattaa jäädä arvoton patentti ja sen lisäksi velvollisuus maksaa voittajan oikeuskulut.

Hae patenttiasiamieheltä neuvoja aina, jos pohdit, onko ideasi patentoitavissa.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016