Patentti

Patenttijärjestelmä on käytössä useimmissa maissa ja sen tarkoituksena on kannustaa kehittämään uutta teknologiaa. Patentti on laillisen yksinoikeuden muoto – oikeus sanoa: "Tämä on minun ja sinä et voi käyttää sitä maksamatta minulle"’. Vastineeksi yhteiskunta saa julkaista ideat. Tämän enemmästä ei patentissa ole kyse.

On tärkeää ymmärtää, mitä patentti voi ja mitä se ei voi tehdä. Ideasi patentointi ei välttämättä kasvata sen kaupallista arvoa. Jos kukaan ei halua keksintöäsi, patentti tuskin pystyy tilannetta muuttamaan. Mutta jos keksinnölläsi on kaupallisia mahdollisuuksia, patentti voi olla ainoa keino varmistaa, että hyödyt keksinnöstä rahallisesti. Monien kaupallisesti menestyvien tuotteiden keksijät myöntävät, että he saavat kiittää rahallisista palkkioistaan lähes yksinomaan vahvaa patenttisuojaa.

Patentoinnin kustannukset ja monimutkaisuus voivat olla ongelma useille keksijöille. Siksi patentin hakemispäätöstä ei pidä koskaan tehdä ilman huolellista harkintaa. Sinun olisi hyvä kysyä neuvoa patenttiasiamieheltä ennen päätöksen tekemistä.

Jos päätät jatkaa, sinun pitäisi antaa patenttiasiamiehen edustaa sinua koko pitkän, monimutkaisen ja tarkan hakemusprosessin ajan. Jos et käytä patenttiasiamiestä, on suuri riski, että teet virheitä, jotka saattavat jättää sinulle tehottoman patenttisuojan. Silloin sinulla voi olla huonot mahdollisuudet hyötyä keksinnöstäsi.

Yleensä patentit ovat voimassa 20 vuotta, mutta vain jos niiden vuosimaksut maksetaan.

Jos keksinnölläsi on kaupallisia mahdollisuuksia, patentti voi olla ainoa keino varmistaa, että hyödyt keksinnöstä rahallisesti.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016