Yritykset ja sinun prototyyppisi

Kiinnostunut yritys saattaa haluta pitää prototyyppisi arviointivaiheen ajan. Jos sinulla on vain yksi prototyyppi, tämä voi vaikeuttaa yhteydenottoja muihin yrityksiin. Prototyyppisi on sinun omaisuuttasi, joten säilyttääksesi siihen liittyvän määräysvallan sinun kannattaa toimia seuraavasti:

  • Älä jätä prototyyppiä yritykselle ensimmäisellä tapaamiskerralla. Vaadi, että yritys ensin allekirjoittaa lainaamisen ehdoista laillisesti sitovan sopimuksen, jonka oma lakimiehesi on luonnostellut. Sopimuksen pitäisi kattaa suurin osa alla mainituista asioista. (Keksijöiltä saadun palautteen perusteella tällaiset sopimukset ovat välttämättömiä. Jos yritys ei suostu allekirjoittamaan, voi olla liian suuri riski jatkaa yhteistyötä kyseisen yrityksen kanssa.)
  • Määrittele, kuka on vastuussa prototyyppisi turvallisesta säilyttämisestä ja kuka korvaa mahdollisen haitan tai menetyksen.
  • Määrittele laina-ajan pituus ja sen loppumispäivämäärä. Useissa tapauksissa yksi kuukausi riittää. Älä lainaa prototyyppiäsi pitemmäksi ajaksi ilman jonkinlaista maksua. Yrityksen tulisi maksaa myös siinä tapauksessa, jos se vaatii, ettet lähesty muita yrityksiä laina-aikana.

Maksun tulisi pohjautua aineettoman omaisuuden potentiaaliseen arvoon. Patenttiasiamiehesi voi auttaa sinua tässä asiassa. Pyydä maksua erissä ja tee selväksi, että jos jotain erää ei ole maksettu eräpäivänä, lainasopimus voidaan heti julistaa mitättömäksi.

Jos lainaat prototyypin yritykselle, lainaamisen ehdoista kannattaa tehdä sopimus.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2016