Etu- tai takuumaksu

Keksintöihin liittyy harhaluulo, että kaikki keksijät ansaitsevat yritykseltä suuren etumaksun. Etumaksun saaminen on erittäin epätodennäköistä, ellei kyse ole jonkinlaisesta keksintösi kehittämiseen liittyvästä korvauksesta, jonka yritys olisi joutunut maksamaan joka tapauksessa.

Jos vaadit etumaksua, otat riskin siitä, että lisenssisopimusta ei synny. Useimmat yritykset ovat perustellusti sitä mieltä, että sinun ja heidän tulonsa voivat syntyä ainoastaan keksintösi myynnistä. Monet pienemmät yritykset saattavat kieltäytyä etumaksun maksamisesta sillä perusteella, että pelkkä keksinnön kehittäminen aiheuttaa niin suuria kustannuksia, että etumaksuun ei yksinkertaisesti ole varaa.

Kompromissi voisi olla se, että neuvottelet itsellesi taatun kuukausittaisen mininimitulon, joka olisi vähennyskelpoinen tulevista rojalteista. Sopiva tulon määrä voisi olla esimerkiksi 25-30 % vuosituloon perustuvista rojalteista. Vaikka tämä tulo alkaisi useita kuukausia ennen tuotannon alkamista, summa saadaan pian takaisin rojalteista, jos myynti pysyy ennustetun mukaisena.

Etumaksun sijaan kannattaa neuvotella minimitulosta.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2016