Keksintösi arvo

Useimmat yritykset eivät halua antaa keksijälle lähellekään 25 prosenttia bruttokatteestaan. Yrityksillä on taipumus väheksyä keksinnön arvoa, jotta maksettava rojaltiprosentti olisi pienempi. Monet keksijät puolestaan yliarvioivat keksintönsä arvon ja pyytävät epärealistisen korkeita rojaltiprosentteja.

Oikean arvon määrittämisessä auttaa, kun vastaat näihin kysymyksiin mahdollisimman objektiivisesti:

  • Mikä on sinun panoksesi tuotteeseen? Jos olet antanut yritykselle pitkälle suunnitellun tuotteen, voi yli 15 prosentin rojalti olla perusteltu. Mutta jos yritys on tehnyt kaiken uudelleenmuotoilun ja kehitystyön, kohtuullinen rojaltiprosentti saattaisi olla 5 prosenttia tai vähemmänkin.
  • Kuka ottaa riskin? Jos keksintöä ei ole testattu markkinoilla ja yritys sijoittaa suuria summia sen tuotanto- ja markkinointiresursseihin, saattaa olla vaikeaa perustella suurta rojaltia, jos oma riskisi on vertailussa pieni.
  • Miten erikoinen tuote on? Jos kilpailua on vähän ja yritys voi veloittaa tuotteesta korkeaa hintaa, ansaitset korkean rojaltin. Mutta jos kilpailu pitää tuoton matalana, rojaltiprosenttisikin on matala.
  • Millainen määrä tuotetta myydään? Mitä enemmän myyntiä on, sitä pienempi on rojaltiprosenttisi. Tuottomarginaali kutistuu, kun asiakkaat tekevät suurempia tilauksia, mutta vaativat edullisempia hintoja. Matalammallakin prosentilla tulosi saattavat kuitenkin kasvaa dramaattisesti, jos myynti kasvaa.

Sinun pitäisi myös ajatella yksikkökohtaista bruttokatetta ja markkinoiden kokoa. Kerro yksikkökohtainen bruttokate (jonka tiedät) yrityksen arvioimalla vuotuisella myytyjen tuotteiden kappalemäärällä (jonka myös tiedät). Tarkastele sen jälkeen markkinoiden kokoa ja pysyvyyttä. Myykö keksintösi hyvin vain muutaman vuoden ajan vai monen vuoden ajan?

Mitä suurempi on mahdollinen yksikkökohtainen bruttokate ja mitä suuremmat ja pysyvämmät ovat markkinat, sitä korkeampi on keksinnön arvo.

Monet tekijät vaikuttavat keksintösi arvoon. Älä pyydä epärealistisen korkeita rojaltiprosentteja.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2016