Lopullinen sopimus ja sen tuolla puolen

Lisensointiprosessin seuraava vaihe on aiesopimuksen muokkaus lopulliseksi sopimukseksi. Lopullinen sopimus on monimutkainen ja pitkähkö asiakirja, jonka muokkaus on annettava lakimiesten vastuulle. Vain he voivat taata, että lopullinen sopimus on yhdenmukainen aiesopimuksen kanssa.

Älä kuvittele, että lopullisen sopimuksen muokkaaminen antaisi mahdollisuuden uudelleenneuvotteluun. On tärkeää muistaa, että neuvottelun tarkoituksena ei ole voittaa vaan saada aikaan sopimus. Jotkut ehdot eivät ehkä ole niin edulliset kuin olisit toivonut, mutta yritykset muuttaa sitä, mitä on sovittu (muut kuin lakimiestesi huomaamat virheellisyydet) todennäköisesti pilaavat sopimuksen ennemmin kuin parantavat sitä.

Mutta eräänä päivänä, vihdoinkin, sinulla on lisenssisopimus. Onnittelut!

Osallistumisesi ei kuitenkaan lopu tähän. Sinun ja lakimiestesi täytyy jatkuvasti seurata, millä tavalla lisenssisopimus toimii. Sinun tulee varmistaa, että saat rojaltimaksusi ja että lisenssinsaaja tekee hyvää työtä myydäkseen keksintöäsi.

Sinun pitää tarkkailla, mitä kilpailijasi tekevät, sillä joku saattaa yrittää loukata immateriaalioikeuksiasi. Jotkut saattavat parantaa tuotteitaan, joten sinunkin tulee parantaa omaasi.

Saatat haluta tutkia muita tapoja käyttää immateriaalioikeuksiasi ja kehittää muita lisensiointimahdollisuuksia – ehkä yhteistyössä ensimmäisen lisenssinhaltijan kanssa, tai ehkä täysin itsenäisenä liiketoimintana.

Sinun on tavalla tai toisella jatkettava työtäsi arvokkaiden aineettomien oikeuksien omistajana. Mutta tästä menestyvät keksijät harvemmin valittavat!

Muista, että työsi ei pääty lopullisen sopimuksen solmimiseen.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2016