Siirry suoraan sisältöön
Valikko

PRH on keskeyttänyt yritysten poistamisen kaupparekisteristä - uutta lakia valmistellaan

PRH on keskeyttänyt toistaiseksi yritysten poistamisen kaupparekisteristä, koska työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelee muutoksia lainsäädäntöön.

Nykyisen lainsäädännön mukaan PRH:n täytyy poistaa osakeyhtiö tai osuuskunta kaupparekisteristä, jos yritys ei kehotuksista huolimatta ilmoita tilinpäätös- tai edunsaajatietojaan määräajassa. Poistettu yritys ei voi hakea PRH:lta palauttamista kaupparekisteriin, vaan yrityksen täytyy hakea muutosta PRH:n päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

TEM ehdottaa lainmuutosta, joka antaisi ymmärtämättömyydestä tai muusta inhimillisestä syystä kaupparekisteristä poistetuille yrityksille mahdollisuuden palata rekisteriin hakemuksesta.

Uutta lainsäädäntöä sovellettaisiin sellaisiin yrityksiin, jotka on poistettu kaupparekisteristä vuoden 2023 alusta alkaen.

Mitä poistomenettelyn keskeyttäminen tarkoittaa?

PRH on keskeyttänyt viisi poistomenettelyä, jotka eivät ole vielä edenneet yritysten poistamiseen asti. Näihin menettelyihin on otettu osakeyhtiöitä ja osuuskuntia, jotka eivät ole ilmoittaneet tilinpäätös- tai edunsaajatietojaan määräajassa.

Keskeyttäminen tarkoittaa sitä, että poistomenettelyssä olevaa yritystä ei poisteta kaupparekisteristä.

Keskeytetyissä menettelyissä olevat yritykset ovat saaneet PRH:lta kehotuskirjeen, jossa on kehotettu ilmoittamaan puuttuvat tiedot. Vaikka poistomenettely on keskeytetty, kehotuskirjeen saaneiden yritysten täytyy ilmoittaa puuttuvat tiedot PRH:lle.

Osalle keskeytetyissä menettelyissä olevista yrityksistä on jo rekisteröity kaupparekisteritietoihin merkintä, jossa PRH kehottaa ilmoittamaan puuttuvat tiedot määräajassa. Merkintä poistetaan yrityksen tiedoista sen jälkeen, kun yritys on ilmoittanut puuttuvat tiedot.

Mitä tämä merkitsee jo poistetulle yritykselle?

Lakiesityksen mukaan vuodesta 2023 alkaen poistettu yritys voisi hakea PRH:lta palauttamista kaupparekisteriin. Palauttamisen hakeminen tulisi mahdolliseksi sen jälkeen, kun uusi lainsäädäntö on tullut voimaan.

PRH julkaisee ohjeet rekisteriin palauttamisesta prh.fi-sivuilla uuden lainsäädännön hyväksymisen jälkeen.

Puuttuvat ja muuttuneet tiedot täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin

Osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa muuttuneet rekisteritiedot sekä edunsaaja- ja tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin ilman eri kehotusta.

PRH:n ylläpitämän kaupparekisterin tarkoitus on yrityksiä ja niiden vastuuhenkilöitä koskevien ajantasaisten ja luotettavien tietojen rekisteröiminen ja niiden pitäminen kaikkien saatavilla. Tämä on tärkeää elinkeinotoimintaan liittyvän kanssakäymisen edistämiseksi ja yritystoiminnan läpinäkyvyyden varmistamiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö ohjaa PRH:n toimintaa ja vastaa PRH:n toimintaa säätelevästä lainsäädännöstä.


Lisätiedot:

Kaupparekisterin neuvonta
sähköposti: neuvonta.kaupparekisteri(a)prh.fi
p. 029 509 5900 arkisin ma–pe klo 9–15

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 17.09.2024